RA Mental Management Tavastia 

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Koulu-
tukset

 

Kuukauden Rita 109 (23.10.2019)    (här på svenska)

STRESSINHALLINTA ON YHTÄ KUIN LAADULLINEN PALAUTUMINEN

Tätä nykyä tiedämme, että tarvitsemme aimo annoksen stressiä, jotta emme taannu. Stressihän ei sinänsä ole vahingollista, vaan päinvastoin meissä vapautuu stressin myötä aineita, jotka tehostavat oppimista ja parantavat vaativien tilanteiden hallintaa. Vasta, kun stressi uhkaa muuttua krooniseksi, se ei ole enää hyväksi terveydelle. Jotta hallitsisimme stressiämme, tarvitsemme laadullista palautumista.

Energiaa ulos ja energiaa sisään – kyse on juuri siitä, ja vieläpä tässä järjestyksessä! Uutta energiaa ei voi ottaa sisään ennen kuin sitä on lähtenyt jonkin verran ulos. Ja uuden energia sisään ottaminen, tai palautuminen, ei ole sama asia kuin lepääminen, vaan kaikki riippuu siitä, miten lepäät ja miten kauan. Jokainen, jonka käsi on ollut muutaman viikon kipsissä, tietää, että se ei ole kipsin poistamisen jälkeen kovin vahva ja energinen, vaikka on ollutkin pitkään täydessä levossa…

Palautuminen ei myöskään ole sama asia kuin nukkuminen. Uni hoitaa vain puolet palautumisesta, mikä tietysti ilahduttaa kaikkia, jotka eivät pysty nukkumaan suositusten mukaisia aikoja. Kaikki unen tärkeydestä toitottaminen ei suinkaan johda parempaan uneen, vaan mieluummin päinvastoin.

Miten meidän sitten tulisi palautua oikealla tavalla. Claes Malmström antaa uudessa kirjassaan ’Ett bra liv är inte bekvämt’ (valitettavasti ei ole käännetty suomeksi) muutamia ohjeita. Sairausloma ei ratkaise hänen mukaansa palautumisongelmaa. Ei ole niin, että vähemmän töitä automaattisesti vähentäisi väsymystä, vaan vaihtelu rasituksen ja palautumisen välillä kehittää uutta energiaa, mikä sitten puolestaan hoitaa väsymyksen pois.

Energiaa ulos – energiaa sisään -tasapainon palauttaminen edellyttää, että opimme käyttämään aktiivisesti henkistä ja fyysistä rentoutumista, mitä Malmström kutsuu synnynnäiseksi palautumisjärjestelmäksemme. Meidän täytyisi pystyä pitämään rentoutumishetki milloin ja missä tahansa. Vain siten selviydymme kovista paineista ja vaativista tilanteista.

Vaikka lepojärjestelmämme aktivointi onkin palautumisen peruselementti, sisältyy patterien latauksen työkalupakkiin toki paljon muutakin. Esimerkiksi yhteenkuuluvaisuuden tunne on tärkeää, mikä tarkoittaa sitä, että arvostamme ystäviämme. Meidän pitää myös osata keskittyä saadaksemme perspektiiviä elämäämme ja pystyäksemme pitämään huomiomme kohdistettuna työmme ja koko elämämme keskeisiin sisältöihin. Kehokin on pidettävä kunnossa, mikä tarkoittaa, että liikuntakin on otettava listalle mukaan. Ja on tietenkin myös tärkeää pystyä nauramaan ja pitämään hauskaa. Siksi kai kaikkiin stressinhallinta- ja hyvinvointikursseihin kuuluu pieni ohjelmanpätkä päivän tai elämän kultareunuksista: mitä useampia kultahippuja per päivä, sitä parempi stressinsieto meillä on.
 
Jos patterimme siis ovat loppumassa, ei auta levätä liian pitkään, vaan pitää alkaa vähän kerrallaan ladata niitä. Erilaisia pikku rasituksia, vähän enemmän kuin mikä tuntuu mukavalta (energiaa ulos), ja sitten vuorottelemme rasitusta pienillä annoksilla palautumisia (energiaa sisään): rentoutusta, mukavia asioita, liikuntaa ym. Sillä tavoin lisäämme ’energiaa ulos’ -jaksoja, kunnes olemme taas hyvissä voimissa.

Mitä sinun omat ’energiaa sisään’ -tekijäsi olisivat? Ja miten sijoittaisit ne päivittäiseen ohjelmaasi?


Kuukauden sitaatit:

”Elämä – se ei ole yhtä kuin kuluneet päivät, vaan ne päivät, jotka muistamme.” – P. A. Pavlenko

”Tärkeintä ei ole, miten asiat ovat, vaan se, miten ne ottaa.” – Hans Selye
 
”Varjoa ei voi tappaa taistelemalla, vaan sytyttämällä valon.” – Sigfrid Siwertz

Inspiraation lähde:

Clas Malmström: Ett bra liv är inte bekvämt – en bok om mental styrketräning. (2018)
 

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi