RA Mental Management Tavastia 

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Koulu-
tukset

 

Kuukauden Rita 117 (22.8.2020)   (här på svenska)

MITEN AIKAA TEHDÄÄN?

Aika – miten sitä saa, on ollut aikaisempi kysymys. Mutta oikeastaan olemme jo saaneet 24 tuntiamme vuorokaudessa, joten nyt on enemmän kyse siitä, miten käytämme tämä aikamme. Puhutaan ajan säästämisestä, tehokkaasta ajan käytöstä, miten ajan saa riittämään jne.

Tämä ajankäyttöjuttu tuntuu olevan modernin ajan ongelma. Parisataa vuotta sitten aika ei ollut lainkaan yhtä ajankohtainen. Miten meistä on sitten tullut näin aikatietoisia? Luultavasti siksi, että meillä on nyt paljon enemmän valinnanvaraa. Ajan hallinta on siis oikeastaan elämänhallintaa. Mihin vaihtoehtoihin ja mahdollisuuksiin panostaisimme, miten usein teemme uusia satsauksia ja mikä täällä elämässä on tärkeää?

Se mikä on tärkeää vaihtelee ihmisestä toiseen ja eri aikakausina. Ja siksi toiseksi emme aina tiedä, mikä oikeastaan on tärkeää. Meidän täytyy yksinkertaisesti edetä kokeilemalla. Kuuntelemme muita ja saamme ristiriitaisia neuvoja. Kerttu-Nisse valittaa, että hän antoi kaiken aikansa työlle, niin että perhe unohtui, kun Lasse-Maija taas valittaa, että perhe vei kaiken ajan niin että ei jäänyt aikaa käyttää omaa osaamistaan.

Emme siis voi tuosta vaan heittää esiin kysymystä: Mikä on sinulle tärkeää? Sillä vastaus saattaakin olla vastakysymys: ´nyt?´ tai ´myöhemmin?´ tai ´pitkällä tähtäimellä?´ tai ´millä tavoin?´ tai ´missä yhteydessä?´ tai jotakin muuta. Sen me tiedämme, että meillä on tietyt perustarpeet jotka täytyy tyydyttää: tarvitsemme toimeentulon ja lepoa ja arvostusta. Aikaa tekee sillä tavoin, että laittaa perustarpeet ohjelmaansa ja käyttää sitten kaikki tarjoutuvat tilaisuudet uusien ovien avaamiseen, kun vanhat sulkeutuvat. Sitä varten on hyvä olla käytettävissä joitakin yleisiä strategioita. Tässä muutamia: 

  1. Tee toistuvista välttämättömistä töistä rutiineja. Rutiinit vapauttavat sinut monella tapaa: sinun ei tarvitse pitää siitä mitä teet (haluat vain tuloksen), sinun ei tarvitse käyttää henkistä energiaa niihin, sinun ei tarvitse tehdä päätöksiä, sinun ei tarvitse muistaa… Rutiinien ansiosta sinulle jää puhtia muuhun.

  2. Kaikki mitä teet on pois jostakin muusta. Poista epäolennaisuuksia esimerkiksi kysymällä: Mitä tapahtuu, jos en tee tätä tai jos teen tämän vähemmän huolellisesti? Haluanko täyttää elämäni tällaisella – syystä tai toisesta? Jos vastaus on kyllä, on tämän tekeminen sinulle tärkeää.

  3. Heitä tai vie pois kaikki, mitä et tarvitse, kaikki, mikä ei ole sinulle todella tärkeää. Vaatteet ja esineet. Putsaa kaapit ja laatikot. Älä säästä esineitä kohteliaisuudesta tai suvun vuoksi. Sinun ei tarvitse toimia kaatopaikkana. Jokainen esine, jokainen pienikin paperi, jota pitää etsiä, vie aikaa. Teet elämäsi niin paljon rikkaammaksi, kun vapaudut tarpeettomista asioista. Heitä pois myös sellaista, mitä käytät, esimerkiksi vanhat lautaset, ja ota sen sijaan käyttöön se hieno astiasto sieltä kaapin takanurkasta.

  4. Järjestä mahdollisuuksien mukaan päivän paras aika ajatustyölle. Käytännön askareita, siivousta ja muuta sellaista, voit suorittaa sitten, kun energiatasot ovat matalalla. Epämääräiset asiat kannattaa säästää viime hetkeen, koska muuten ne helposti nielevät suuren osan päivästä. Ja sitten vielä voit yrittää vähentää ´tyhjää aikaa´, toisin sanoen aikaa, joka ei anna yhtään mitään: esim. sisällyksetön odottelu.

Aikaa verrataan joskus kiviin lasipurkissa. Vanhassa tarinassa professori näyttää, miten lasipurkkia ensin täytetään isoilla kivillä, se kaikkein tärkein, sitten pienillä kivillä, sitten hiekalla ja lopuksi vielä vedellä, kunnes purkki on täynnä. Tarinan pointti ei kuitenkaan ole se, miten purkkiin (kalenteriin) saa sopimaan mahdollisimman paljon, vaan se, että aloittaa sillä, mikä on isoa ja tärkeää, koska muuten sille ei ole ylipäänsä ollenkaan tilaa myöhemmin. Jos täytämme elämän pikkukivillä ja hiekalla, tilaa ei jää sellaiselle, mikä vie meitä eteenpäin.

Kirjavihje: Peter J. Richerson & Robert Boyd: Ei ainoastaan geeneistä (Not by genes alone: How culture transformed human evolution). 2006.

 

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi