RA Mental Management Tavastia 

 

Viestini

Esittely

Blogi ja artikkelit


Eväitä
elämälle


Kuukauden
Rita

Ota
 yhteyttä

 

Koulu-
tukset

 

Kuukauden Rita 139 (5.1.2023) (här på svenska)

 

TULOKSET LASKETAAN

Ostin tässä äskettäin aikaisemmin ”Idiootit ympärillämme” kirjan kirjoittaneen Thomas Eriksonin uusimman, ”Vastoinkäymiset ympärillämme — kuinka kääntää vastoinkäymiset menestykseksi”, tuntematta itseäni sen vuoksi yhtään idiootiksi… 😊 Sen sijaan minut ympäröi pohdintojen pilvi. Vastoinkäymiset, Eriksonin mukaan, eivät olekaan välttämättä vastoinkäymisiä, vaan luonnollinen osa elämää. Elämähän ei voi mitenkään olla vain koko ajan onnellisuutta, vaan se puree meitä kaikkia aina joskus takapuoleen. Sitä ei voi välttää.

Useimmiten on kyse hetkellisistä takapakeista, jotka häipyvät itsestään, mutta joskus kannatta pysähtyä ja mahdollisesti vähän säätää suuntaansa. Sanotaan, että jos oksa jää kiinni johonkin virtaavassa vedessä, se ei tarvitse terapiaa, vaan pukkauksen takaisin virtaan. Samaten on meidän kanssamme, kun elämä juuttuu kiinni johonkin.

Mistä tässä liikkeelle pukkauksessa tai suunnan säätämisessä sitten on kyse?

Sitä me emme tarkkaan tiedä, mutta hyvä indikaattori oikeasta suunnasta ovat tulokset. Tulokset eivät valehtele! Ei ole väliä sillä, mitä tiedät tai osaat tai sanot, vain toiminta ja sen tulokset lasketaan. Jonkin asian tietäminen ei ole sama asia kuin sen tekeminen. Se ratkaisee, mitä käyttöä keksit tietämisellesi. Ja miten säädät sitä tilanteen mukaan.

Seurausten analysointi (konsekvensanalys) on käsite, jota supernörtti Lisbeth Salander käytti Stieg Larssonin Millenium-kirjoissa, ja jonka avulla hän selvisi monesta hankalasta tilanteesta. Se, että omistaa aikaa seurausten analysoinnille ja pitää silmällä saavutettuja tuloksia, kulkee käsi kädessä kirjani ”100 kirjettä” viimeisen kirjeen kanssa, joka käsittelee tulevaisuuden hallintaa ja sitä, miten lähiympäristömme reaktiot ovat aikaansaannostemme peili.

Kun yritämme myydä jotain tai vaikuttaa ihmisiin, on niin paljon helpompaa käyttää aikansa oman osaamisensa lisäämiseen kuin kääntää katseensa vastaanottajiin ja siihen, mitä lisäarvoa pystymme heille tuottamaan. Mutta emme voi sivuuttaa syyn ja seurauksen lakia: jos ympäristö ei reagoi odottamallamme tavalla, on aika säätää tapaamme ajatella ja toimia.

Tulee mieleen se juttu pojasta, joka ilmoittaa iloisesti isälleen, että hän on opettanut koiraamme viheltämään. Isä vastaa yllättyneesti: ”Mutta eihän se osaa viheltää”. ”Ehkä ei”, vastaa poika edelleen yhtä iloisesti, ”mutta olen opettanut sitä”.

Ehkä me samalla tavalla jaamme oikealle ja vasemmalle hyviä neuvoja oikeista kommunikointitavoista ja hyvinvoinnista ja stressinhallinnasta ja ’hela hoidosta’. Ja ihmettelemme sitten, miksi mitään ei tapahdu.

Meidän täytyy siis aina välillä säätää osaamistamme uusiin suuntiin, mikä ei ole erityisen mukavaa, koska olemme tässä epävarmalla maaperällä ja joudumme hapuilemaan eteenpäin. Uusissa projekteissa meillä ei ole muuta mahdollisuutta kuin matkan varrella keksiä MITEN jokin asia pitäisi tehdä, koska tämä MITEN on useimmiten aluksi hyvin hämärän peitossa. Mutta sitä mukaa kun lähdemme liikkeelle, saamme yhä paremmin otetta säätämisprosessista.

 

Kuukauden lukuvinkki:

Thomas Erikson: Vastoinkäymiset ympärillämme — kuinka kääntää vaikeudet menestykseksi (2020)

 

 

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi