RA Mental Management Tavastia 

 

Viestini

Esittely

Blogi ja artikkelit


Eväitä
elämälle


Kuukauden
Rita

Ota
 yhteyttä

 

Koulu-
tukset

 

Kuukauden Rita 144 (22.5.2023) (här på svenska)

ON IHAN OK VOIDA VÄLIIN HUONOSTI

Oivallus siitä, että on ok voida välistä huonosti, voisi olla asia, joka laittaisi odotuksemme elämän suhteen realistisemmalle tasolle ja sillä voisi olla positiivinen vaikutus hyvinvointiimme. Niin esittää ainakin Anders Hansen.

Mutta eikös se olekin ihan itsestään selvää? No tietysti. Paitsi silloin, kun voimme huonosti. Silloin emme pysty ajattelemaan, että ”on ok, että deppaan, kaikki on ihan niin kuin pitääkin”. Sen sijaan alamme etsiä syitä huonolle olollemme, ja sellaisiahan on helppo löytää. Kun olemme löytäneet yhden syyn, ei ole pitkä matka seuraavaan, ja sitä seuraavaan, ja niin edelleen, koska niin aivomme toimivat. Joudumme niin sanotusti negatiiviseen kierteeseen.

Jatkuva hyvin voiminen ei kuitenkaan ole ihmisen luonnollinen olotila. Aivot ovat kehittyneet huolehtimaan selviytymisestämme, ei hyvinvoinnistamme. Tunteiden tehtävä on pitää meidät hengissä, niin että pystymme siirtämään geenejämme eteenpäin. Se, joka oli muinoin liian pitkään tyytyväinen oloonsa, ei ehtinyt päivittää käyttäytymistään olosuhteiden muuttuessa eikä siksi kovin paljon lisääntyä, emmekä siksi ole hänen jälkeläisiään. Me olemme sen sijaan heidän jälkeläisiään, jotka tunsivat paniikkia (apua, villieläin hyökkää) ja ahdistusta (mistä löydän seuraavaksi ruokaa?). Nykyään meillä ei ole enää kovin usein samoja syitä paniikkiin ja ahdistukseen kuin esi-isillämme, mutta aivot eivät ole muuttuneet ja tuottavat edelleen samoja tunteita varmistaakseen mahdollisuuksiamme pysyä hengissä.

Paniikilla, ahdistuksella, masennuksella (kyky pitää pää matalana ja säästää energiaa) ei ole tänä päivänä enää samaa merkitystä kuin muinoin, mutta kun ymmärrämme, että on kyse muinaisesta varoitusjärjestelmästä, meidän on helpompi käsitellä niitä eikä antaa niiden viedä meitä mukanaan. Kun ymmärrämme niiden taustan, on helpompi sanoa itselleen, että tämä on vain tunne tai tämä on vain ajatus.

Ajatuksia ja tunteita tulee ja menee ja ne muuttuvat koko ajan, joten niille ei kannata antaa liian paljon huomiota. Vaikka siltä ei juuri sillä hetkellä tuntuisikaan, tulee niiden aiheuttama tila menemään vähitellen ohi, koska niin olemme biologisesti rakentuneet. Tietoisuus tästä voi estää meitä tekemästä harkitsemattomia liikkeitä, joita voimme sitten myöhemmin joutua katkerasti katumaan.

Negatiiviset ajatukset ja tunteet menevät päälle helpoimmin silloin, kun kadotamme kontrollin, eli kun altistumme stressille. Varsinkin, jos sitä jatkuu pitkään. Yksinäisyys on toinen laukaiseva tekijä. Muinoin yksinäisyys merkitsi puolustuskyvyttömyyttä, että olimme alttiina uhkaaville vaaroille, mikä on jättänyt jälkensä aivoihimme.

Luonnollisesti masennus johtuu usein oikeista elämän kriiseistä, suruista tai patologisesta tilasta. Se on ihan oma lukunsa. Tässä, mitä nyt pyrin käsittelemään, on kyse luonnollisista elämään kuuluvista huonon olon jaksoista. Sitä, missä raja kulkee, ei voi aina tietää. Joka tapauksessa, voimme paremmin, ja voimme ehkä jopa lieventää elämän mukanaan tuomien vaikeuksien aiheuttamaa masennusta, olemalla tietoisia siitä, että myös masennus kuuluu elämään ja että sille ei ole syytä antaa liikaa huomiota.

Ja miksi emme ’boostaisi’ itseämme vanhoilla hyviksi koetuilla ohjeilla, joiden toimivuuden myös moderni aivotutkimus on vahvistanut

  • Että kuuluu ryhmään ja tuntee yhteenkuuluvaisuutta. Aivojen mielestä meillä on parempi mahdollisuus pysyä hengissä, kun laulamme yhdessä, liikumme yhdessä, pelaamme pelejä, käymme teatterissa ja konserteissa tai teemme jotakin muuta yhdessä.

  • Liikunta, niin että syke nousee kunnolla, parantaa aivojen sisäistä stressinsietokykyä. Aivot rauhoittuvat havaitessaan, että keho on toiminnassa ja sillä on hyvät mahdollisuudet selviytyä. Liikunta vähentää kehon reagointia stressiin.

  • Nauraminen ja hauskanpito saa aikaan sen, että aivot voivat ottaa vähän vapaata ja antaa keholle aikaa tuottaa välittäjäaineita, jotka tuovat meille hyvän olon tunteita.

  • Rentoutusharjoitus lähettää aivoihin signaaleja, ettei ole hätää näkyvissä, kaikki on hyvin, mikä samalla vahvistaa uskoa omiin kykyihin selvitä täällä maailmassa.

  • Ja vielä pikamenetelmä: Kun saat huonon tunteen, kohdista huomio itse tunteeseen, ei sen syyhyn! Tunne ilman siihen liittyvää syytä ei pysy kovin kauaa voimissaan.


Kuukauden sitaatti:

Mikään työväline ei sovi kaikkeen. Yleisavainta, joka avaa kaikki ovet, ei ole. – Arnold Toynbee

Kuukauden lukuvinkki:

Anders Hansen: Aivoblues. Miksi voimme huonosti, vaikka kaikki on hyvin? (2022)

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi