RA Mental Management Tavastia 

 

Viestini

Esittely

Blogi ja artikkelit


Eväitä
elämälle


Kuukauden
Rita

Ota
 yhteyttä

 

Koulu-
tukset

 

Kuukauden Rita 160 (3.2.2025) (här på svenska)

TUNTEET JA LUKEMINEN

Tunnetaidot sisältyvät nykyään peruskoulun opetussuunnitelmaan. Kun oppilaat osaavat muovata tunteensa sanoiksi ja oppivat ymmärtämään toisten tunteita, häiriköimisen odotetaan vähentyvän. Opitaan hyväksymään omia ja muiden negatiivisia tunteita ja toimimaan rakentavasti sen sijaan kuin aggressiivisesti. Varmaankin tärkeä osa koulun ohjelmaa.

Omasta puolestani olen mukavuussyistä määrittänyt tunteet signaaleiksi siitä, miten hyvin tarpeet on tyydytetty. Yksinkertaistetusti: ravinnon tarve ilmenee nälän tunteena, turvallisuuden puute johtaa pelon tunteeseen, arvostuksen puute johtaa, jos sitä ei täytetä, pettymyksen tunteeseen ja niin edelleen. Ja päinvastoin, tyydytetty tarve johtaa päinvastaisiin tunteisiin, kuten kylläisyys, rauhallisuus, ilo jne.

Filosofi Martha Nussbaumin mukaan tunteet ovat eräänlaisia arvon mittareita, jotka kertovat, mikä meille on tärkeää. William James puolestaan oli sitä mieltä, että jokainen elävä olento omaa automaattisesti sisäisen elämänilon tunteen. Siihen, tapaan itse sanoa, meidän kaikkien on välistä vaikeaa saada yhteys. Ja kroonisesti masentuneiden vielä vaikeampaa.

Luin juuri Merete Mazzarellan uusimman kirjan ”Luottamisen taito”, missä hän nosti tarkasteluun erilaisia tunteita kuten kiitollisuus, kiinnostus, ihmetys, inho, hämmennys, odotus ja luottamus. Ovatko nämä tunteita vai ajatuksia? Missä on ero? Onko kiitollisuus tunne vai ajatus? Vai ajatus, joka johtaa tunteeseen?

Mazzarella kysyi Chat GPT:ltä, tunteeko se surua, empatiaa tai rakkautta. Vastaus kuului: ”Tekoälynä minulta puuttuu kyky tuntea. Minun tehtäväni on jakaa informaatiota, joka perustuu siihen tietoon, mikä minulla on käytettävissäni." Mereten mielestä se kuulosti vähän surulliselta, mutta omasta mielestäni Chat GPT vastaa valtavaa kirjastoa, eikä kukaan kai odota, että kirjastolla olisi tunteet.

Kaikki kunnia tunnetaitojen opettamiselle ja tunteiden käsittelyä koskeville filosofisille pohdiskeluille, mutta Mazzarellalla on varmaan hyvä pointti siinä, kun hän nostaa esiin Romance- ja Feelgood-kirjallisuuden tunnepohjaisen kehityksen edistäjänä. Ne, Fantasy-kirjallisuutta unohtamatta, lisäävät tietoisuutta tunteista, mihin ne voivat johtaa ja miten niitä pitäisi käsitellä, siis miten tehdä analyysiä niiden seuraamuksista Lisbeth Salanderin hengessä (Stieg Larssonin Millenium-sarja).

Romance ja Feelgood yleisesti väheksytään kirjallisissa piireissä, ja moni yrittää keksiä nopeasti hyviä selityksiä, jos jää kiinni sellainen kirja kädessään. Tämäntyyppinen kirjallisuus on kuitenkin jatkuvasti myyntilistojen kärjessä. Sitä pidetään pakona todellisuudesta, mutta se on oikeastaan yksi tapa kestää todellisuutta. Sankarittaret ovat harvoin passiivisia, vaan useimmiten varsin toimintakykyisiä. Kirjat kuvaavat usein tavallaan odysseijoja, joissa sankaria tai sankaritarta ensin koetellaan erilaisilla väärinkäsityksillä, esteillä ja vaaroilla, ennen kuin hän lopulta pääsee turvasatamaan. Ne ovat ihan yhtä vähän totta kuin se alkuperäinenkin Odysseia. Voi unohtaa hetkeksi kaiken ympäriltään. Voi viettää useiden eri hahmojen elämää ja rakentaa samalla suojakerrosta ympäröivää maailmaa vastaan. Ja samalla oppia jotakin tunteista.

Tässä kaikki on kuin pedattuna elämyksien kokemiseen ja mahdollisuuteen samaistua sankariin turvallisessa ympäristössä. Tarinat saavat usein lukijan pysähtymään hetkeksi pohtimaan, miten pystyisi murtamaan omia tuhoisia mallejaan ja ottamaan oman elämänsä hallintaan. Mazzarella ihmettelee, voiko Romance, Feelgood ja Fantasy, joista hän itse aikaisemmin pysyi tarkoin erossa, todellakin olla niin väärin. Ehkä tällainen ’ei täysin sisäsiisti’ kirjallisuus saattaisikin tukea omien tunteiden hallintaa ja inspiroisi samalla lukemaan lisää.


Kuukauden inspiraationlähde

Merete Mazzarella: Luottamisen taito (2024)

 

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi