RA Training & Coaching

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Koulu-
tukset

 

Kuukauden Rita 45 (här på svenska)


TAUKOJEN MERKITYS

Ihminen tarvitsee taukoja: työ ja lepo, hereillä olo ja uni, opettelu ja sulattelu. Samalla tavalla tarvitsemme taukoja myös tavoitteittemme ja haasteittemme kanssa. Moni muistaa varmasti hauskan elokuvan ’Entä Bob?’, jossa kovasti pakkomielteisen Bobin psykiatri väsähtää potilaaseensa ja pyytää häntä pitämään kuukauden lomaa ongelmistaan. Neuvo ei ollutkaan huono…

Olemme kaikki joskus nähneet ampiaisen, joka epätoivoisesti yrittää päästä ulos ikkunanlasin läpi, vaikka lähellä oleva ovikin olisi auki. Ampiainen tulee yhä vihaisemmaksi ja vihaisemmaksi ja yrittää yhä kovemmin hakata ikkunaan ja käyttää suunnattoman paljon energiaa täysin turhaan yritykseen vain siksi, että ikkunan toisella puolella kaikki näyttää niin lupaavalta. Lopulta se uupuu ja kuolee. Miten olisikaan voinut käydä, jos ampiainen olisi ymmärtänyt pitää taukoa, antanut itselleen mahdollisuuden nähdä kokonaiskuvan tilanteesta ja näin saada mukaan useampia vaihtoehtoja.

Superkoutsi Michael Neill kuvaa, miten hän kerran käski yli-innokasta asiakasta olemaan kahden viikon ajan ajattelematta minkäänlaisia tavoitteita ja poistamaan kaiken työntekoon ja uraan liittyvän ’pitää tehdä’ -listaltaan. Muuten hän, Michael, ei ottaisi koko miestä ollenkaan asiakkaakseen.

Kun pidämme parin viikon tauon, tapahtuu meille nimittäin, herra Neillin mukaan, ainakin yksi kolmesta asiasta:

1. Patterimme latautuvat uudestaan ja pääsemme tekemään uuden lähdön, virkistyneinä ja uudella energialla. Silloin näemme myös helpommin erilaisia vaihtoehtoja ja valintamahdollisuuksia.

2. Se, minkä vuoksi olemme tehneet niin kovasti työtä, toteutuu yhtäkkiä automaattisesti, kuin itsestään. Ponnistelumme voivat valitettavan usein estää meitä sen sijaan kuin edistää, esimerkiksi kun opiskelija lukee kokeeseen tauotta, tai urheilija pyrkii pääsemään liian innokkaasti sairauden jälkeen uudelleen kilpailukuntoon.

3. Kun saamme etäisyyttä päämääriimme, saamme myös samalla mahdollisuuden arvioida ovatko ne todella vaivan arvoisia, vai voisimmeko mieluummin käyttää voimiamme johonkin parempaan. Michel Neillin malttamattomalle asiakkaalle kävi niin, että sovittujen kahden viikon jälkeen, hän ei voinut kuin todeta, ettei hänen sydämensä enää ollut mukana siinä, missä hän oli aikaisemmin niin sinnikkäästi purskunut.

Ottamalla tällaisen ’time outin’ annamme, kuten tarinat niin kauniisti asian ilmaisevat, universumille mahdollisuuden saada meidät kiinni.

Tässä on varmaan taas kysymys tuosta vaikeasta antaa mennä -kyvystä (the ability of letting go) ja taidosta elää nyt-hetkessä. Kesä on hyvä aika harjoitella. Miten voisit itse parhaiten varata pari viikkoa siihen, että irrottaudut haasteistasi ja tuuletat tavoitteitasi ja aivojasi? Puutarhatyössä? Tietokonepeleissä? Lukemalla? Siivoamalla? Katsomalla telkkaa? Oleskelemalla? Metsässä? Järvellä? Suurkaupungissa? Sanotaan, että on olemassa kolme tapaa: ’oikea tapa’, ’väärä tapa’ ja ’sinun tapasi’. ’Sinun tapasi’ lienee tässä kaikkein mielekkäin…
--------------------------------------------------------------------------------
Kuukauden sitaatit:

Silloin tällöin on hyvää pitää taukoa onnen tavoittelussa ja vain olla onnellinen. - Guillaume Apollinaire
--------------------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------------------
Kuukauden kirjavihjeet:

Michael Neill: You can have what you want (2006).

-------------------------------------------------------------------------------

 

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi