RA Training & Coaching

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Koulu-
tukset

 

Kuukauden Rita 49 (21.11.2012) (här på svenska)

ELÄMÄN NAVIGOINTI

Olen aina pitänyt elämän vertaamisesta GPS:ään. Jotta navigaattori pystyisi ohjaamaan matkaamme, meidän täytyy ensin kertoa sille hyvin tarkka määränpää. Sen lisäksi meidän täytyy vielä lähteä liikkeelle, ennen kuin se alkaa antaa meille ohjeita. Niillä kerroilla, kun emme itsekään tiedä tarkkaa määränpäätä, keksimme vain jonkin sinne päin osoitteen, jolla pääsemme ainakin määränpäämme lähelle.

Niinhän se usein on elämässäkin, että tiedämme vain suunnilleen, mitä haluamme. Mutta päästäksemme ylipäänsä liikkeelle meidän täytyy ilmeisesti määritellä jokin kohde, joka sijaitsee ainakin oikeaan suuntaan. Navigaattorille voi sitten antaa tarvittaessa uuden määränpään.

Jotkut seuraavista ovat todennäköisesti tavallisimpia esteitä matkallamme kohti maalia:

  1. Emme erota ongelmaa ja tosiasioita toisistaan. Se, mikä on tapahtunut, on tosiasia. Se, miten me suhtaudumme siihen, voi olla ongelma, ja sen voi määritellä uudelleen. Esim. ”Työtehtäväni ovat kaksinkertaistuneet” on tosiasia. Ongelma on siinä, mitä vanhoja toimintatapoja minun täytyy hylätä ja mitä tehtäviä täytyy jatkossa suorittaa huomattavasti vähemmän huolellisesti.

  2. Sisäinen todellisuutemme ei ehdi ulkoisen mukaan. Kun esimerkiksi menetämme työmme, terveyden tai jotakin muuta tärkeää, on tämä tärkeä edelleen mukana sisäisessä todellisuudessamme. Vertaamme nykytilannetta johonkin parempaan, joka on joskus ollut, mutta ei enää ole, ja se tekee meidät onnettomaksi. Mutta ennen pitkää totumme uuteen todellisuuteen ja lakkaamme reagoimasta siihen tunteenomaisesti. Tätä odotellessa tapahtunutta kannattaa verrata johonkin vielä pahempaan. Silloin tuntuu paljon paremmalta ja meillä on energiaa jäljellä suunnistaa eteenpäin elämässä.

  3. Unohdamme hakea palautumista ja rentoutusta naurulla ja toivolla, joiden tuomalla voimalla ja tarmokkuudella jaksamme taas sitoutua ja löytää keinoja esteiden poistamiselle. Jim Loehr ja Tony Schwartz painottavat, että nauraminen ja huomion siirtäminen tilapäisesti muualle ei välttämättä tarkoita sitä, että pyrkisimme kieltämään tai välttämään huolestuttavia kysymyksiä. Päinvastoin voi olla hyvää pitää ne odotustilassa, kunnes on oikea aika ottaa ne taas käsittelyyn.

Paul McKennan mielestä meidän täytyy esittää oikeita kysymyksiä, ts. kysymyksiä, jotka vievät meitä eteenpäin. Einstein on kuulemma sanonut, että jos hänellä on vain tunti aikaa vaikeassa tilanteessa, hän käyttää 55 minuuttia oikean kysymyksen etsimiseen. Oikean vastauksen löytymiseen menee sitten vain 5 minuuttia. Esimerkkejä meitä eteenpäin ohjaavista kysymyksistä:

 Mikä on oleellista tässä esteessä tai ongelmassa?
 Milloin sen täytyy olla ratkaistu? Mikä sen dead-line on?
 Kuka voisi parhaiten poistaa esteen?
 Kuka voittaa eniten esteen poistamisesta?
 Missä on jotakin samanlaista, mihin verrata?
 Miten voin parhaiten motivoida itseni ryhtymään esteen poistamiseen?
 Mikä on tähän asti estänyt minua poistamaan este?

--------------------------------------------------------------------------------
Kuukauden sitaatit:

Joskus asioiden täytyy hajota palasiksi ennen kuin ne asettuvat paikoilleen - Neale Donald Walsh

--------------------------------------------------------------------------------

--------------------------------------------------------------------------------
Kuukauden kirjavihjeet:

Paul McKenna: I Can Make You Smarter (2012).

-------------------------------------------------------------------------------

 

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi