RA Training & Coaching

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Koulu-
tukset

 

Kuukauden Rita 69 (25.11.2014)                      (här på svenska)

ILO JA ONNI OLETUKSENA (DEFAULT)

Useimmat menestyneet ovat ensin katsoneet mitä muut tekevät – ja suunnanneet sitten toimintansa johonkin ihan muuhun. Katso vaikka kärpästä, joka yrittää muiden seurassa epätoivoisesti ulos ikkunaruudun läpi, onnistumatta. Joku joukosta tekee vähän laajemman kaarroksen ja löytää sattumalta avoimen oven huoneen toiselta puolelta.

Ihmisinä meillä on valmius muuttaa tietoisesti ajatteluamme eikä meidän tarvitse tehdä samaa virhettä kuin joukon mukana pörräävä kärpäsraukka. Se on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty. Margaret Tatcher yritti aikanaan muuttaa brittien ajattelua sanomalla, että ”meidän täytyy juosta nopeammin pysyäksemme edes paikallamme”. Nykyään tiedämme, että sen tapainen ajattelu vain uuvuttaa meidät. Ei kannata lisätä vauhtia, vaan oleellista on, minkä suunnan ajattelumme ja tekemisemme ottaa.

Mutta miten ajatella ajatuksia, joita ei ole ajatellut ennen? Voisiko ympärillämme olla mahdollisuuksia uusiin ajatuksiin koko ajan, kunhan vain rauhoitumme ja annamme pölyn laskeutua? Phillip McGraw kirjoittaa siitä, miten meidän aikamme menee niin täysin arjesta selviytymiseen, että emme ehdi antaa itsellemme aikaa uuden vastaanottamiseen. Vivahteet, värit ja tuoksut häviävät ja elämästä tulee yksi iso rutiini. Lopetamme elämisen ja alamme vain olla.

Ola Wallström nostaa esiin yleisen varovaisuutemme: kuinka ajattelemme takaperin ja luulemme, että kaiken pitää olla selvää ennen kuin aloitamme. Kun meidän sen sijaan pitää aloittaa, jotta kaikki selkenisi! Autonavigaattori on suosittu metafora. Saadaksemme opastusta meidän täytyy kirjoittaa tarkka osoite, ja sitten käynnistää auto. Jos päämäärämme on meille ihan uusi, emme tiedä ympäristöstä, milloin tulemme perille. Maisemat eivät käy tutummiksi, kun lähestymme maalia. Samaten emme aina näe edistymistämme, kun alamme jotakin uutta, mutta se ei tarkoita sitä, että emme pääsisi eteenpäin. Jos uusi päämäärämme olisi konkreettisesti kuviteltavissa, se ei olisikaan uusi maali, vaan jonkinlainen ennuste.

Mike Dooley tarttuu sekä kiireeseemme että liioiteltuun varovaisuuteemme. Hänen mielestään molemmat johtuvat siitä, että ajattelemme väärinpäin. Luulemme tarvitsevamme kaikkea mahdollista kuten uuden talon ja työtä ja toimivia ihmissuhteita, voidaksemme olla iloisia ja onnellisia, kun oikeastaan on niin, että ilo ja onni on meissä jo ’default’ syntymälahjana, ja kyse on vain niiden kutsumisesta esiin. Sytykkeenä voimme käyttää esimerkiksi hauskoja muistoja, unelmointia tai mukavaa puuhailua. Täynnä positiivisia tunteita annamme itsellemme helpommin aikaa tavata uusia ihmisiä, tehdä uusia asioita ja avautua uusille ajatuksille. Joku kysyi Woody Allenilta hänen parasta ohjettaan menestykseen. Vastaus tuli nopeasti: ”Turn up!” Ja niin kai se on, että meidän pitää ilmaantua paikalle siellä sun täällä, myös uusissa paikoissa, asettaaksemme itsemme alttiiksi uusille ajatuksille.

Ja muista: jos sinulla on syy olla iloinen ja onnellinen, olet pahassa pulassa! Koska se syy voidaan ottaa sinulta pois. Kun taas ilman mitään syytä voit olla iloinen ja onnellinen niin kauan kuin itse haluat.

Kuukauden sitaatti

Älä anna aikaisempien tulosten säädellä tulevaisuuttasi.
- Bob Proctor

Kuukauden kirjavihjeet

Phillip C. McGraw: Pidä huolta itsestäsi (Self Matters) 2001
Mike Dooley: Manifesting Change (2012)
Ola Wallström: Aha… Det är enkelt (2011)

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi