RA Mental Management Tavastia

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Koulu-
tukset

 

Kuukauden Rita 71 (2014)                      (här på svenska)

SINÄ JA SISÄINEN APINASI

Poimin ihan sattumalta kirjakaupan hyllystä kirjan nimeltään The Mind Management Program ja sain taas kerran muistutuksen siitä, että ei ole aina helppo toimia niin kuin tahdomme ja päätämme. Freud esimerkiksi puhuu yliminästä, minästä ja alitajunnasta, transaktioanalyysiteoria taas jakaa meidät päätöstilanteessa vanhemmaksi, aikuiseksi ja lapseksi, ja Jonathan Haidt kuvaa osuvasti The Happiness Hyphotesis –kirjassaan käyttäytymisvaikeuksiamme seuraukseksi kilpailusta elefantin ja sen ratsastajan välillä.

Tohtori Steve Peters puolestaan käsittelee samaa tematiikkaa neurologisista lähtökohdista. Hän tutkii miten reaktiomme korreloivat aivoverenkierron kanssa ja tulee siihen tulokseen, että meillä on sisällämme ihminen, simpanssi ja tietokone. Kun verenkierto aivojen etulohkossa on voimakasta, ihminen määrää, kun simpanssi ottaa vallan, veri virtaa voimakkaasti väliaivojen limbiseeen järjestelmään. Aivojen tietokone puolestaan sijaitsee ylhäällä aivojen päälakilohkossa, johon ihminen ja simpanssi molemmat tallentavat informaatiota, josta muodostuu vähitellen uskomuksia.

Simpanssimme on tohtori Petersin mukaan viisi kertaa vahvempi kuin ihmisemme ja aktivoituu välittömästi, kun tunnemme itsemme pienimmässäkään määrin uhatuksi tai epävarmaksi. Ihmisellä ja apinalla on ihan eri agenda. Siinä, missä ihminen haluaa olla looginen ja toimia järkevästi lupaava tulevaisuus tähtäimessä, apina pyrkii yksinomaan puolustamaan itseään ja varmistamaan selviytymisensä. Se tapaa siksi ylireagoida, näkee asiat mustavakoisina, on vainoharhainen ja yksinkertaisesti lapsellinen. Apina ei näe mitään vaihtoehtoisia tulkintoja ja sysää vain päällemme valtavan määrän irrationaalisia tunteita, mikä ei yhtään palvele meitä sivistyneessä yhteiskunnassa. Ja kun apina on ottanut vallan, siitä ei meille hyvää seuraa. Myöhemmin voimme vain ihmetellä, mikä meihin meni. Miksi emme toteuta uudenvuoden lupauksiamme ja muita hyviä aikeitamme. Mutta kun apinalla ei ole mitään tarvetta esimerkiksi syödä terveellisesti tai treenata. Apina haluaa elää niin mukavasti kuin mahdollista ja ilman ponnistuksia ja aktivoituu vain kun vaara uhkaa.

Kunhan vain pystyisimme ’manageroimaan ’ apinaamme, eläisimme hyvin erilaisessa maailmassa. Pelkästään ihmisosan tahdonvoimalla se ei oikein onnistu, ilmiselvästikään, koska apina on niin paljon meitä vahvempi. Tohtori Peters on kuitenkin keksinyt kolme tapaa, joilla apinaa voi pitää kurissa.

1) Kuuntele apinaa huolellisesti, se vie kymmenisen minuuttia. Anna apinan silloin pitää elämää ja protestoida niin paljon kuin se haluaa. Sillähän voi myös olla joskus hyviä pointteja!

2) Kuvaa sen, mitä sinä haluat, sellaisin termein, että apina ymmärtää: helpompi elämä, sosiaalinen hyväksyntä (apinasi on sosiaalisesti hyvin riippuvainen) tai vaaraton tilanne. Siten teet ihmisesi tarpeista myös apinasi tarpeita.

3) Anna apinalle banaani, toisin sanoen ohjaa apinan huomio johonkin muuhun, niin että se ei ehdi ajatella.
 

Kuukauden sitaatti
Minulla on ollut enemmän ongelmia itseni kanssa kuin kenelläkään tuntemallani ihmisellä
.– D. L. Moody

On niin mukavaa elää, koska silloin saa nähdä miten siinä käy. – Johan A. G. Acke

Kuukauden kirjavihje:

Dr. Steve Peters: The Mind Management Program, The Chimp Paradox (2011).

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi