RA Mental Management Tavastia

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Koulu-
tukset

 

Kuukauden Rita 76                                       (här på svenska)

VOIMA JA ROHKEUS UUTEEN

Jotkut kysymykset ovat hankalia. Koutsaus voi kulkea suunnilleen näin:
-  
Mitä haluat elämältäsi?
-
Olla onnellinen, voida hyvin.
Mitä tarvitset siihen?
-  
En tiedä.

- 
Mutta jos tietäisit, mitä se olisi?
-
Parempi työ, enemmän rahaa, uusi auto, hyvin käyttäytyvät lapset, talon remontointi, paremmat henkilökohtaiset suhteet ja enemmän energiaa.
-  Millä olisi hyvä aloittaa?

-  
Kaikki riippuvat toisistaan, joten minkään kanssa ei voi alkaa ennen kuin ne kaikki ovat järjestyksessä.
- 
Mihin niistä pystyisit helpoiten itse vaikuttamaan?

Jos et tee mitään, mikään ei muutu, paitsi että vanhenet. Onni harvoin koputtaa ovelle ja haluaa päästä sisälle.  Einstein lienee sanonut, että on hullua jatkaa kuten ennen ja odottaa uusia tuloksia. Se ei kuitenkaan ole sama asia kuin klassinen kehoitus ”Jos jokin ei toimi, tee jotain muuta”. Jos jokin ei lainkaan toimi, jätämme sen kyllä automaattisesti hyvin nopeasti. Useimmat asiat kuitenkin toimivat aina jollakin tavoin tai osittain. Vaikka joku asia toimisi huonostikin, meidän on siis vaikeaa alkaa tehdä jotakin ihan muuta, koska samalla menettäisimme sen pienen toimivan osan. Se voi olla jatkuvuuden tunne tai suhteellisen tai jopa petollisen turvallisuuden tunne. Tai sen myötä meillä on joku jolle puhua tai saamme toisilta myötätuntoa. Tai se antaa meille yksinkertaisesti tekosyyn olla ryhtymättä mihinkään muuhun, lyhyitä hyviä hetkiä, tai jotakin muuta. Tiedämme mitä meillä on, mutta emme mitä voimme saada – tai saatamme epäillä, että tokko ylipäänsä saamme mitään tilalle, jos luovumme siitä vähästä, mitä meillä jo on.

Mutta silloin joudumme myös tyytymään hyvin kapeaan olemassaoloon, joka saattaa tehdä meistä kateellisia ja katkeria. Tai, mitenkäs sen onnellisuuden kanssa olikaan? Eikös sen pitänyt löytyäkin parhaiten meidän sisältämme eikä ulkoisesta maailmasta tai muilta ihmisiltä? Emme kuitenkaan pysty muokkaamaan ulkoista maailmaa omien toiveidemme mukaiseksi, joten eikö olekin paras pitäytyä siihen, mitä meillä on sisällämme. Niinhän se oli? Hm, no …

Jos tarkoitamme onnellisuudella subjektiivista tyytyväisyyden tunnetta itsemme ja elämän suhteen, vaikuttaa siltä, että tarvitsemme siihen sekä itseä että ympäröivää maailmaa. Toisin sanoen, että olet sinut itsesi kanssa ja sinulla on toimivat suhteet muihin ihmisiin sekä mielekästä tekemistä. Useimmat hyvinvointialan asiantuntijat painottavat terveen itsetunnon merkitystä, kun Freud puolestaan esitti, että ihminen tarvitsee vain rakkautta ja työtä. Hän sai sen tuntumaan niin helpolta… Yhtä helpolta kuin Steve de Shazer (ratkaisukeskeisen terapian kärkinimiä), joka totesi, että tasapainoiseen elämään riittää, että oppii tekemään asioita oikeasta syystä ja oppii näkemään elämänsä hyvänä.

Näyttää siis siltä, että se mitä tarvitsemme tyytyväiseen elämään, on rohkeutta tehdä silloin tällöin ns. Kirkegaardin hyppy tuntemattomaan. Ja siihen rohkeuteen ei riitä kaikki maailman logiikka, koska sisäinen apinamme (ks. aiempi kuukausikirje) pelkää kuolemakseen kaikenlaista muutosta. Apinaa täytyy rauhoitella ja motivoida. Aluksi sille voi antaa banaaneja, tässä tapauksessa johtaa sen huomio kaikkeen siihen, mikä toimii ja on hyvin. Klassinen ’Count Your Blessings’, elämän kultareunusten keräily, tulee jatkuvasti vastaan yhtenä tärkeimmistä motivaation, voiman ja rohkeuden apuvälineistä.

Kuukauden sitaatti:

Vasta heittäytyessään tyhjyyteen lintu huomaa siipensä. – Wagner

Kuukauden kirjavihjeet:

Sonja Lyubomirsky: Kuinka onnelliseksi? (2009)

Jonathan Haidt: Onnellisuushypoteesi (2011) ja The Righteous Mind (2013)

 

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi