RA Mental Management Tavastia

 

Viestini

Esittely

Palvelut

Eväitä
elämälle


Kuukauden Rita

Ota
 yhteyttä

 

Koulu-
tukset

 

Kuukauden Rita 91 (tammikuu 2017)                 (här på svenska)

KYSYMISEN TAITO

Einsteinin kerrotaan sanoneen, että jos hänellä olisi tunti aikaa ratkaista jokin elintärkeä ongelma, hän käyttäisi ensin 55 minuuttia sen varmistamiseen, että hän vastaa oikeisiin kysymyksiin.

Neurologi John Kounios on havainnut, että aivot keventävät mentaalista työtaakkaansa hyväksymällä kyseenalaistamatta suurimman osan siitä, mitä ympärillämme tapahtuu. Sillä tavoin säästämme mentaalista energiaa päivittäisistä koettelemuksista selviytymiseen.

Nykypäivän jatkuva muutoksen ja uudistumisen vaatimus edellyttää kuitenkin sitä, että käymme vähemmän autopilotilla ja sen sijaan keskitymme enemmän, Einsteinin tavoin, oikeiden ja mielekkäiden kysymysten asettamiseen.

Mitä apuvälineitä meillä sitten on tähän? Tutkiva toimittaja Warren Berger tarkkaili mm. keksijöitä, tutkijoita, taiteilijoita, insinöörejä, elokuvantekijöitä, kouluttajia, muotoilijoita ja yrittäjiä ja päätyi siihen, että esittämällä Miksi, Mitä ja Miten -kysymyksiä otamme askeleen taakse, jolloin kykenemme näkemään asiat uudessa valossa. Ongelmaa on sitten helpompi lähestyä tästä uudesta, laajemmasta näkökulmasta. Usein on hyvä edetä askel kerrallaan, kohti seuraavaa kysymystä ja vastausta. Muutoin on vaara, että tuhlaamme energiaa hyödyttömiin tai vanhentuneisiin ratkaisuihin. Metaforassa juoksemisesta väsyttävää vauhtia väärään suuntaan lähestymättä lainkaan maalia, on vinha perä.

Hyvä kysymys on sellainen, johon on olemassa vastaus ja joka johtaa konkreettiseen toimintaan.
Kysymys, ’Mikä on elämän tarkoitus?’ voi johtaa mielenkiintoiseen filosofiseen pohdintaan, mutta tuskin käytännön toimiin. Jotta kysymys johtaisi toimintaan, se täytyy pilkkoa osiin, esimerkiksi:

o ’Mikä on tärkeää sinulle?’ (Jotakin mitattavaa, johon voit itse vaikuttaa)
o ’Miksi se on tärkeää sinulle? Mitä se antaa juuri sinulle? ’
o ’Mitä tapahtuu jos / jos ei?’
o ’Mikä on ensimmäinen askel tähän mitattavaan suuntaan?’

Jos et ryhdy ongelman ratkaisuun konkreettisin toimenpitein, kyse ei ole kyseenalaistamisesta vaan kitinästä! Ja valittamalla ongelma harvoin ratkeaa. Tila, jossa olet ei tällä tavalla muutu. Ja kuinka usein toivommekaan, että joku muu, kykenevämpi, tulisi apuun ratkaisemaan ongelman puolestamme. Mutta, kuten erään suuren tutkimusprojektin johtaja sanoi, ketään muuta ei ole!
Elämme kaikki siinä maailmassa, jonka kysymyksemme luovat.

Yrityksessä voidaan esittää sen tapaisia kysymyksiä kuin ’Miksi tulemme perässä?’ ja ’Ketä tästä pitäisi syyttää?’. Tällaiset kysymykset luovat epäluulon ja syytösten maailman. Jos yritys haluaa tuottavamman toimintakulttuurin, kannattaa sen sijaan muotoilla kysymyksiä, jotka synnyttävät innostusta ja yritteliäisyyttä.

Ja se pitää varmaan paikkansa muuallakin kuin yritysmaailmassa.

Kuukauden sitaatti:

Asiantuntija on sellainen, joka on lopettanut kysymisen, koska hän ’tietää’. Sen joka ’tietää’ ei tarvitse kysyä. Mutta jos et kysy, luotat asiantuntemukseen, joka on takuulla rajoittunutta ja aikaa myöten vanhentunutta – ja voi olla alun perinkin päin honkia.          – Frank Lloyd Wright

Kuukauden kirjavihje:
 
Warren Berger: A More Beautiful Question (2014)

 

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi