RA Mental Management Tavastia 

 

Viestini

Esittely

Blogi ja artikkelit


Eväitä
elämälle


Kuukauden
Rita

Ota
 yhteyttä

 

Koulu-
tukset

 

Månadens Rita 142 (5.4.2023) (tässä suomeksi)

FRAMTIDENS ARBETSGLÄDJE PÅ FRAMTIDENS ARBETSPLATS

Framtidens arbetsglädje på framtidens arbetsplats Väldigt förväntansfullt deltog jag i seminariet med samma namn som rubriken ovan. Hoppades på nya insikter och nya infallsvinklar. Sådana fick jag också, men inte riktigt i den form jag tänkt mig. Det mesta handlade om AI (Artificial Intelligence) och dess ökade användning inom en relativt snar framtid. Och om hur man lockar generation z till arbetsplatser. Fast ingen av publikens få deltagare ur generation z födda på 2000-talet tyckte, att det passade in på just dem särskilt mycket…

Det var dock ingen onödig tillställning. Bortsett från en ingående presentation av kommande AImöjligheter, fick jag bekräftat de jag misstänkt länge: ingen har en blåblek aning om hur vi skall klara det dagliga jobbet med energi och gott humör kvar för livet i övrigt. Dvs. det finns inga riktigt fungerande recept, utan de måste skräddarsys från fall till fall och person till person. Jag har deltagit i minst 100 olika tillfällen där ’att orka på jobbet’ avhandlats, och det mesta har rört sig om motion, matvanor, sömn, att lämna jobbet på jobbet och att ta hand om sig själv och sina relationer mm. i den stilen. Alltså inget som inte varenda pinne vet redan från tidigare. Utan att det hjälper.

Det betyder att recepten vi alla känner till inte går att följa så där bara, av varierande orsaker.

Under seminariets gång kom jag att tänka på grupper jag hållit arbetshandledning för. Jag har frågat många av dem, vad de skulle göra om de plötsligt hade så mycket pengar, att de inte skulle behöva jobba längre. Svaret var ingalunda, att de bara skulle lata sig eller resa omkring eller hoppa från nöje till nöje och leva loppan. Nej, inte alls. De svarade, att de skulle fortsätta med sitt yrke, men på egna villkor. Hälsovårdaren skulle ge kunden den bästa tänkbara vård utan tidsbegränsning och formell dokumentation. Läraren skulle öppna en egen skola och undervisa eleverna i små grupper utan överflödig dokumentation eller projektdeltagande. Idrottsföreningen skulle ta emot alla barn och unga utan stora avgifter och se till att alla fick spela och ha roligt. Inom kundbetjäningen skulle man skaffa tillräckligt med personal för att också hinna prata bort en stund med kunderna, osv.

Detta betyder, att vi över lag vill använda vårt kunnande och se resultat av det.

Även i sköna nya AI-värld, sa Göran Adlén, kommer tillfredsställelsen över synliga resultat att vara en avgörande del av framtidens arbetsglädje. Likaså möjligheten att reflektera tillsammans över det vi gjort, gör och skall göra. Pauserna då vi råkas och kan prata med varandra och skratta (!) får inte undervärderas. Han rekommenderade också Pomodoro-metoden, dvs. att jobba i arbetspass om 25 minuter.

Därtill betonade han vikten av att en daglig avslappning, som man, för att låta intressantare, också kan kalla powernap. Vanor kräver, som vi vet, väldigt lite energi, medan nya arbetssätt kräver en hel del ansträngning. Regelbundet utövad avslappning hjälper oss att ladda upp de krafter som behövs för att bilda nya sätt att fungera.

Sammanfattningsvis verkar det som om (även) framtidens arbetsglädje utgörs av

- autonomi eller frihet att bestämma över hur man jobbar
- möjlighet att se tydliga små resultat av sitt arbete, tecken på att man gör de rätta sakerna
- en grupp, där man kan reflektera, prata och skratta och känna tillhörighet
- arbetspass om 25 minuter (Pomodoro)
- förmågan att varje dag göra 5-15 minuters avslappningar


Månadens citat:

Framtiden är oändlig. Den börjar ingenstans och slutar ingenstans. – Göran Adlén

Vi behöver ett helt nytt sätt att tänka för att lösa ett problem som har uppstått ur det gamla sättet att tänka. – Albert Einstein
 

Månadens lyssningstips:

Alfie Kohn TED talk Alfie Kohn: The 3 Most Basic Needs of Children & Why Schools Fail - Bing video

Rita Ahvenniemi
Pioneerintie 7, FIN-13500 Hämeenlinna | 044-0150649 | rita.ahvenniemi@sci.fi